爵士樂與三文治

望 一 望 自 個 己 個 site, 上 一 次 出 post 已 經 係 2015年 嘅 事 , 再 唔 寫 啲 野 , 就 會 俾 人 以 為 個 site 執 笠 。 不 過 最 近 忙 於 湊 仔 冇 咩 見 客 , 冇 互 動 於 是 冇 靈 感 。 不 如 講 吓 其 他 野 啦 。 我 地 日 日 見 客 ( 以 前 ) 都 唔 係 開 口 埋 口 講 保 險 架 啦 。 我 希 望 呢 個 Site 嘅 文 章 , 大 家 睇 完 都 會 有 少 少 覺 得 「 哦 ⋯⋯原 來 係 咁 嘅 ! 」 我 響 度 都 講 下 有 一 次 「 哦 ⋯⋯原 來 係 咁 嘅 ! 」 嘅 感 覺 。

話 說 好 耐 好 耐 以 前 , 都 應 該 係 中 學 時 期 嘞 , 聽 倒 啲 人 講 起 Jazz 爵 士 樂 , 都 會 被 一 種 神 秘 嘅 吸 引 力 吸 住 , 見 倒 佢 地 眼 睛 會 閃 亮 , 於 是 嘗 試 走 去 接 觸 下 啦 。 有 一 次 仲 買 飛 去 香 港 藝 術 節 睇 Jazz Concert 添 ! 嘩 樂 隊 一 開 始 嘅 時 候 就 即 刻 唔 知 佢 地 做 緊 咩 , 直 到 成 個 concert 完 左 , 都 係 唔 知 佢 地 做 緊 咩 。 哈 哈 ! 幾 個 朋 友 就 咁 就 好 納 悶 地 翻 屋 企 嘞 。

後 來 , 有 一 次 在 生 意 麻 麻 地 嘅 情 況 下 , 同 當 時 嘅 女 朋 友 及 其 朋 友 在 尖 沙 咀 亞 士 厘 道 食 飯 啦 。 由 於 當 時 有 跑 數 嘅 壓 力 , 心 情 比 較 納 悶 , 心 不 在 焉 , 神 遊 太 虛 。 食 完 飯 後 經 過 一 間 酒 吧 , 店 內 傳 來 一 啲 音 樂 , 開 門 裝 下 啦 , 嘩 ! 充 滿 活 力 , 真 實 感 嘅 音 樂 聲 撲 面 而 來 , 令 我 精 神 為 之 一 振 , 將 我 嘅 靈 魂 , 從 太 虛 之 中 拉 翻 到 當 下 , 令 我 有 一 種 醒 覺 , 活 著 嘅 感 覺 ! 即 刻 心 裏 面 默 默 記 住 間 酒 吧 嘅 名 : Ned Kelly’s Last Stand, 以 後 一 定 要 來 欣 賞 一 下 呢 啲 音 樂 。 而 當 時 嘅 女 朋 友 見 我 同 佢 朋 友 食 飯 時 雙 目 無 神 , 到 見 倒 「 呢 味 嘢 」 時 就 瞬 間 轉 變 到 雙 目 發 光 , 當 然 有 所 不 滿 啦 , 後 來 仲 ……

Ned Kelly’s Last Stand 裏 面 果 隊 Band 玩 嘅 就 係 一 種 爵 士 樂 嘞 。 佢 地 用 嘅 樂 器 都 是 爵 士 樂 常 見 嘅 , 包 括 Trumpet, Cornet, Trombone, Saxophone, Clarinet, Banjo, Guitar, Drum set。 至 於 低 音 部 就 用 左 電 嘅 Bass, 冇 用 到 篤 響 地 下 大 大 件 嘅 Double Bass。 佢 地 嘅 表 演 充 滿 左 娛 樂 性 , 間 中 仲 會 有 Guest 表 演 添 , 初 初 聽 呢 味 野 嘅 人 就 最 岩 嘞 。
記 得 有 一 次 美 國 海 軍 到 港 , 水 兵 上 岸 消 費 , 入 到 黎 酒 吧 , 隊 Band 就 奏 左 首 軍 樂 , 兩 位 水 兵 就 企 到 直 一 直 , 行 個 軍 禮 , 直 到 首 歌 奏 完 為 止 , 好 好 玩 架 。

但 是 , 去 多 幾 次 你 會 發 現 佢 地 嘅 program 晚 晚 都 一 樣 嘅 , 每 個 樂 手 在 每 首 歌 嘅 solo 晚 晚 都 一 樣 嘅 , 就 連 個 Vocalist 晚 晚 講 嘅 嘢 都 係 晚 晚 都 一 樣 嘅 , 會 唔 會 有 違 爵 士 樂 即 興 演 奏 嘅 精 神 , 仲 算 唔 算 係 爵 士 樂 呢 ? 我 就 唔 理 咁 多 嘞 , 好 聽 好 玩 , 就 去 啦 。

後 來 , 我 去 買 啲 Play along 嘅 爵 士 樂 譜 黎 玩 下 , 呢 啲 樂 譜 會 附 埋 一 隻 CD, 練 熟 左 嘞 , 就 可 以 開 住 CD 嘅 Backing Track 玩 , 同 karaoke 有 異 曲 同 功 之 妙 , 但 是 完 全 冇 即 興 演 奏 嘅 成 份 。

再 後 來 , 香 港 果 間 黃 色 嘅 琴 攪 個 爵 士 樂 大 師 班 , 彈 結 他 嘅 就 跟 Guy Le Claire, 我 都 報 名 學 左 十 堂 。 當 然 , 十 堂 之 後 , 唔 練 琴 , 耳 不 能 分 音 調 嘅 我 依 然 是 一 名 頹 廢 嘅 結 他 學 生 , 但 是 , 我 有 一 個 「 哦 ⋯⋯原 來 係 咁 嘅 ! 」 嘅 得 著 , 起 碼 知 道 多 些 少 爵 士 樂 手 們 到 底 在 做 緊 啲 咩 , 我 嘗 試 介 紹 俾 大 家 。

每 一 首 爵 士 樂 , 就 好 似 一 份 三 文 治 , 兩 片 麵 包 夾 住 中 間 啲 好 好 味 嘅 配 料 。 麵 包 就 梗 架 啦 , 最 多 去 邊 烘 底 或 者 全 麥 麵 包 , 而 裏 面 有 咩 嘢 , 就 廚 師 決 定 , 煙 肉 火 腿 蕃 茄 生 菜 , 咩 都 得 。 你 聽 每 一 首 爵 士 樂 時 , 樂 隊 都 會 演 奏 一 次 個 melody, 呢 個 melody 可 以 係 一 首 經 典 老 歌 嘅 melody 或 者 係 爵 士 樂 手 自 己 創 作 嘅 。 奏 完 melody 之 後 , 其 他 樂 手 會 繼 續 loop 翻 佢 地 嘅 伴 奏 。 節 奏 和 弦 就 會 跟 翻 首 歌 一 樣 嘅 , 但 是 就 會 有 人 根 據 首 歌 嘅 結 構 , 奏 啲 唔 同 嘅 旋 律 , 呢 啲 就 叫 做 solo, 而 通 常 第 一 次 奏 solo 嘅 就 係 岩 岩 奏 完 melody 果 個 人 。 ( 呢 個 人 應 該 就 係 樂 隊 嘅 大 佬 啦 。 ) 第 一 個 solo 完 左 , 就 會 輪 到 下 一 件 樂 器 奏 , 有 時 會 響 某 一 啲 位 , 由 兩 件 樂 器 輪 住 黎 玩 一 兩 個 bar, 呢 個 情 況 就 叫 做 trade。 每 個 solo 都 玩 完 嘞 , 就 會 奏 翻 一 次 melody 完 事 。 所 以 話 好 似 三 文 治 咁 , 頭 尾 用 melody 夾 住 啲 solo, 呢 啲 solo 係 點 , 就 視 乎 個 樂 手 對 首 歌 嘅 和 弦 及 節 奏 嘅 理 解 及 處 理 , 創 意 技 術 , 性 格 心 情 , 以 及 同 其 他 樂 手 嘅 互 動 , 呢 啲 就 係 即 興 演 奏 嘅 spontaneity。 我 相 信 , 觀 眾 嘅 即 場 反 應 對 樂 手 都 有 影 響 架 , 你 聽 到 high 囇 , 佢 埋 再 玩 high 啲 , 刮 曬 啲 技 藝 出 黎 俾 大 家 囉 。 到 下 一 個 要 solo 就 當 然 唔 可 以 慳 住 咁 玩 hea 你 啦 。

爵 士 音 樂 發 展 到 今 時 今 日 , 都 有 一 百 年 以 上 嘅 歷 史 , 好 多 經 典 嘅 爵 士 樂 曲 都 會 有 經 典 嘅 solo, 作 為 學 生 , 就 要 學 學 呢 啲 solo嘞 。 我 本 play along jazz 就 會 俾 埋 啲 solo 嘅 樂 譜 (transcribe) 你 , 識 睇 譜 後 聽 埋 隻 CD就 可 以 死 跟 , 吹 出 黎 嘅 野 都 會 似 似 地 。 而 果 啲 professional 嘅 樂 手 , 睇 嘅 叫 做 chord chart。 好 似 以 下 Dave Brubeck Quartet 嘅 爵 士 經 典 Take Five 嘅 chord chart咁 , 就 是 一 頁 紙 嘅 五 線 譜 , 啲 「 豆 豉 」 就 係 melody, 上 面 會 有 啲 英 文 字 母 就 係 果 一 刻 用 嘅 chord。 無 論 鼓 手 , Saxophonist, 小 號 手 定 係 bassist 都 係 睇 緊 呢 份 chord chart, 一 埋 位 睇 住 呢 份 野 就 可 以 即 興 演 奏 。 諗 落 都 好 似 爆 開 個 zip file 咁 , 呵 呵 ! 大 家 只 要 Google 一 下 啲 爵 士 名 曲 嘅 名 , 再 揀 image 就 多 數 會 搵 倒 呢 啲 樂 譜 架 啦 。

http://www.guitarcats.com
TAKE FIVE-420

為 左 方 便 大 家 , 我 整 埋 Take Five 嘅 link 俾 大 家 啦 。 呢 個 係 1964年 在 Belgium 嘅 錄 音 , 同 大 家 聽 開 嘅 唔 同 架 。 不 過 點 唔 同 都 係 有 兩 片 麵 包 夾 住 啲 Solo。

開 頭 45秒 就 是 melody, 之 後 就 是 唔 同 樂 器 嘅 saxophone solo, piano solo, drum solo, 最 後 6:30 就 現 埋 個 melody 完 事 。

我 所 知 嘅 就 係 得 咁 多 。 最 近 睇 完 本 新 書 , How to Listen to Jazz 作 者 Ted Gioia。 裏 面 有 更 加 專 業 嘅 介 紹 , 想 知 多 啲 就 買 黎 睇 下 啦 。

This entry was posted in 認真玩樂. Bookmark the permalink.

Leave a Reply