13至19歲

前 一 牌 睇 FT講 開 唔 知 某 一 個 數 字 , 提 到 個 teen字 , 十 幾 的 意 思 。 諗 落 好 似 同 個 teenager有 關 , 於 是 多 手 查 一 查 字 典 啦 , 原 來 teenager在 字 典 中 解 作 13-19歲 的 人 。 咦 ? 咁 點 解 11同 12歲 唔 係 , 20歲 又 唔 係 , 咁 零 丁 嘅 呢 ? 諗 諗 下 , 係 喎 , 11係 eleven, 12係 twelve, 20係 twenty, 後 面 沒 有 teen呢 個 尾 囉 。 你 諗 下 , 13到 19後 面 都 有 teen架 。

teen係 13-19啦 , 咁 同 歲 字 又 有 咩 關 係 呢 ? 中 間 係 age吖 嘛 , age即 是 歲 數 啦 , 加 埋 個 r, 即 係 解 作 13-19歲 的 人 囉 。 你 知 英 文 架 啦 , 在 某 些 字 後 面 加 個 r就 係 做 嗰 件 事 的 人 啦 。 好 似 drive(駕 駛 )咁 , 加 個 r就 變 成 司 機 咁 解 。 講 開 個 司 字 , 司 即 是 負 責 , 控 制 。 駕 駛 的 人 , 就 即 係 控 制 架 車 , 就 即 係 司 機 。 司 儀 咪 即 係 控 制 禮 儀 , 響 個 台 度 有 請 誰 誰 上 台 呀 , 數 一 二 三 亮 燈 呀 咁 啦 。 教 會 聚 會 時 , 彈 琴 的 人 叫 做 司 琴 。 至 於 司 琴 高 娃 的 前 輩 是 否 識 彈 琴 我 就 唔 知 嘞 。 咁 施 主 呢 ? 此 施 不 同 彼 司 。 施 主 係 和 尚 稱 呼 別 人 用 的 稱 謂 。 和 尚 化 緣 , 你 地 俾 嘢 和 尚 , 即 係 施 予 啦 。 佢 咪 叫 你 做 施 主 囉 。 唔 係 喎 , 和 尚 係 唔 係 都 叫 人 做 施 主 架 喎 。 梗 係 要 啦 。 就 正 如 我 成 日 都 叫 你 做 老 細 , 就 係 希 望 你 得 閒 都 會 關 照 下 我 啦 。 各 位 老 細 , 得 閒 有 咩 保 險 事 , 咪 搵 下 我 囉 。

又 講 翻 個 age字 啦 。 以 前 讀 電 子 工 程 時 , 無 啦 啦 有 科 關 於 經 濟 及 管 理 , 個 講 師 話 : 管 理 英 文 係 manage, 即 係 要 由 個 有 age的 man去 做 的 , 所 以 個 字 就 係 咁 黎 嘅 。 都 唔 知 堅 定 流 !

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply