衝擊測試

初 初 接 觸 保 險 , 考 慮 要 買 什 麼 保 障 時 , 很 多 人 第 一 個 反 應 就 是 去 睇 下 自 己 有 咩 容 易 發 生 的 損 失 , 然 後 就 去 買 嗰 種 保 險 。 例 如 , 會 有 人 話 , 做 地 盤 嘅 , 好 容 易 發 生 意 外 , 不 如 買 份 意 外 保 險 啦 。 又 如 , 個 BB經 常 發 燒 要 睇 醫 生 , 不 如 買 份 門 診 保 險 啦 。 重 有 : 婦 女 成 日 有 機 會 患 婦 女 病 , 不 知 去 買 份 婦 女 保 險 啦 。

一 講 到 嚴 重 嘅 , 好 少 發 生 嘅 保 險 , 例 如 : 人 壽 ? 唔 係 化 , 我 咁 後 生 機 會 好 低 咗 喎 , 買 左 埋 盞 嘥 錢 。 危 疾 保 險 ? 要 病 到 好 嚴 重 , 就 嚟 死 先 至 有 得 賠 過 喎 , 我 咁 健 康 , 邊 會 病 到 咁 。

好 似 機 會 越 大 的 , 就 越 應 該 買 , 機 會 越 低 的 , 就 越 唔 使 買 。 買 左 保 險 , claim倒 就 成 功 , claim唔 倒 , 唔 包 , 就 會 有 些 失 望 , 覺 得 自 己 落 錯 注 , 蠢 左 。

保 險 並 唔 係 咁 買 。

其 實 我 們 無 需 要 自 己 去 計 算 機 會 的 大 與 小 , 因 為 機 會 越 大 , 保 費 越 高 , 保 戶 不 會 因 為 買 左 一 些 賠 償 機 會 高 的 保 障 而 著 數 左 。 保 險 公 司 聘 請 咗 一 班 精 算 師 , 全 職 計 算 賠 率 。 我 們 平 常 人 , 冇 專 業 訓 練 , 用 幾 個 鐘 又 點 會 計 贏 佢 地 。 所 以 , 我 哋 冇 咩 必 要 就 唔 好 買 保 險 啦 。 何 況 , 呢 個 世 上 有 好 多 風 險 , 我 哋 自 己 都 可 以 承 受 得 起 , 無 需 保 險 公 司 為 我 們 分 擔 的 。 例 如 , 一 份 門 診 保 險 平 平 地 都 要 三 五 千 , 一 年 最 多 可 以 claim二 十 至 三 十 次 , 每 次 二 三 百 , 就 算 claim到 盡 , 計 計 埋 埋 同 你 交 嘅 保 費 相 差 無 幾 。 如 果 有 買 , 有 冇 事 都 好 , 果 幾 千 銀 就 俾 硬 。 如 冇 買 , 真 係 咁 黑 仔 , 個 個 月 都 有 病 , 最 多 埋 自 己 俾 , 只 不 過 係 幾 千 銀 , 同 有 買 保 險 差 唔 多 。 反 而 如 果 冇 咩 事 , 一 年 的 保 費 就 可 以 慳 翻 , 用 自 己 的 積 蓄 來 保 自 己 。

相 反 , 醫 療 保 險 (住 院 保 險 )就 唔 同 啦 。 一 個 廿 幾 歲 後 生 仔 , 買 份 基 本 的 住 院 保 險 都 係 兩 三 千 。 如 果 有 咩 事 , 一 個 小 手 術 , 閒 閒 地 都 要 兩 三 萬 , 大 件 些 少 的 事 就 要 過 十 萬 。 如 果 用 自 己 嘅 積 蓄 黎 保 自 己 , 就 可 能 要 延 遲 其 他 的 人 生 大 計 , 例 如 升 學 深 造 , 置 業 買 樓 , 創 業 做 生 意 。 雖 然 住 院 的 機 會 低 過 門 診 睇 醫 生 好 多 , 但 係 如 果 出 事 而 沒 有 保 險 , 對 一 個 人 造 成 的 衝 擊 就 會 大 好 多 , 所 以 , 住 院 保 險 就 比 較 重 要 啦 。

要 決 定 一 份 保 險 是 否 必 要 , 我 哋 只 需 要 諗 一 諗 如 果 沒 有 買 該 種 保 險 , 萬 一 有 事 時 所 造 成 的 衝 擊 有 幾 大 , 想 一 想 自 己 能 否 承 受 得 到 。 如 果 對 自 己 或 家 人 影 響 深 遠 的 , 不 妨 認 真 考 慮 , 唔 痕 唔 癢 的 就 唔 使 買 。 講 咗 咁 多 都 冇 講 真 係 勁 大 鍋 嘅 人 壽 , 危 疾 添 。 你 咁 醒 , 用 呢 個 衝 擊 測 試 , 自 己 識 諗 啦 。

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply