孤兒單

呢 個 世 界 上 有 一 種 保 單 叫 做 孤 兒 單 ——即 係 賣 張 單 俾 你 個 Agent離 開 左 間 保 險 公 司 , 你 張 單 就 沒 有 人 跟 , 聽 起 上 來 真 係 好 淒 涼 。 做 左 十 幾 年 保 險 , 都 見 唔 少 人 因 為 個 Agent離 職 , 就 取 消 了 一 些 供 到 一 半 的 儲 蓄 保 單 , 有 其 他 Agent找 你 時 , 就 另 外 買 過 張 單 , 十 分 可 惜 。 點 解 可 惜 ? 因 為 一 張 儲 蓄 保 單 供 得 越 耐 , 回 報 率 越 高 , 提 早 取 消 , 分 分 鐘 要 倒 蝕 。 如 果 另 外 開 過 張 單 , 又 要 再 俾 多 次 保 單 成 立 的 費 用 ( 大 約 相 當 於 兩 年 的 保 費 吧 ) , 而 且 年 紀 大 左 , 保 費 又 調 高 左 , 除 左 浪 費 金 錢 之 餘 , 又 要 重 新 核 保 , 萬 一 健 康 差 左 , 又 可 能 要 加 保 費 , 又 有 可 能 唔 受 保 , 還 有 , 一 定 要 保 單 生 效 一 年 後 , 因 自 殺 而 死 才 有 得 賠 , 你 可 以 肯 定 自 己 一 定 不 會 自 殺 , 但 卻 不 可 以 肯 定 死 因 庭 如 何 判 呢 ……總 之 , 橫 掂 都 係 要 買 保 險 , 留 住 張 舊 保 單 就 最 明 智 。

諗 真 些 少 , 個 Agent離 職 又 有 咩 問 題 呢 ?

張 單 沒 有 人 跟 ?
其 實 張 單 係 有 人 跟 的 。 當 一 個 Agent離 職 後 , 張 保 單 一 般 會 由 該 Agent的 上 司 去 跟 進 。 上 司 亦 可 以 安 排 團 隊 內 的 同 事 去 做 。 雖 然 這 種 情 況 下 , 同 事 不 會 有 佣 金 賺 , 但 也 是 一 個 證 明 自 己 服 務 質 素 及 開 拓 客 源 的 好 機 會 , 所 以 , 當 我 接 手 呢 類 保 單 時 , 都 會 盡 力 做 好 本 份 , 建 立 信 任 的 關 係 , 將 來 客 人 如 果 有 任 何 需 要 , 也 會 找 我 。

有 時 人 夾 人 緣 , 你 或 者 不 喜 歡 公 司 安 排 給 你 的 Agent。 我 記 得 考 保 險 牌 的 時 候 , 法 例 規 定 保 險 公 司 一 定 要 有 客 戶 服 務 部 的 , 萬 一 你 不 喜 歡 和 那 個 Agent聯 絡 , 你 可 以 直 接 找 保 險 公 司 的 客 戶 服 務 部 辦 理 所 有 事 務 。

一 張 保 單 有 咩 要 跟 呢 ?
其 實 一 張 保 單 有 咩 要 跟 呢 ? 除 咗 定 期 交 保 費 之 外 , 平 時 都 唔 會 有 咩 要 做 , 如 果 要 改 地 址 , 填 張 表 寄 翻 保 險 公 司 就 可 以 。 如 果 有 事 要 索 償 , 索 償 咁 大 件 事 , 就 當 然 要 問 吓 專 業 的 保 險 經 紀 或 代 理 , 即 使 你 沒 有 相 熟 agent, 香 港 有 近 三 萬 幾 四 萬 個 保 險 中 介 人 , 梗 有 一 個 係 左 近 , 到 時 搵 人 問 下 , 相 信 一 定 得 到 專 業 的 意 見 。 如 果 你 喜 歡 , 找 我 問 一 問 , 我 也 十 分 樂 意 提 供 免 費 的 資 詢 。 請 放 心 , 我 係 唔 會 乘 人 之 危 , 在 此 刻 乘 機 sell單 。 何 況 要 claim保 險 , 即 係 發 生 左 事 啦 , 要 投 保 , 多 數 都 要 等 一 排 , 保 險 公 司 先 至 考 慮 。 sell倒 你 買 , 保 險 公 司 都 未 必 受 啦 。 咁 點 解 我 要 免 費 提 供 服 務 ? 就 當 係 免 費 試 用 , 爭 取 您 的 信 任 囉 。

孤 兒 單 會 否 影 響 索 償 ?
有 很 多 朋 友 的 印 象 , 都 是 覺 得 保 險 索 償 手 續 繁 複 , 保 險 公 司 會 百 般 刁 難 , 所 以 要 有 個 有 牙 力 的 Agent幫 自 己 爭 取 賠 償 。 其 實 , 索 償 成 功 與 否 , 牽 涉 很 多 環 節 , 當 中 最 重 要 的 , 是 有 沒 有 至 高 誠 信 地 認 真 回 答 投 保 申 請 表 的 問 題 , 例 如 健 康 資 料 , 生 活 習 慣 等 。 如 果 有 嚴 重 的 病 歷 , 投 保 時 沒 有 披 露 , 保 單 可 以 被 取 消 。 所 以 , 關 鍵 不 是 孤 兒 單 與 否 , 而 是 買 單 時 的 手 續 有 沒 有 做 好 。 一 個 專 業 負 責 任 的 中 介 人 , 就 是 要 在 這 個 時 候 協 助 客 人 辦 好 投 保 手 續 。

一 份 保 單 是 你 和 保 險 公 司 之 間 的 契 約 , 是 否 「 孤 兒 」 , 你 都 可 以 根 據 合 約 獲 得 保 障 。 中 介 人 的 角 色 雖 然 重 要 , 但 即 使 中 介 人 離 職 也 犯 不 著 放 棄 已 經 生 效 的 保 單 。

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply