太陽能 一

今 年 6月 16日 , 德 國 發 生 左 件 怪 事 : 該 國 的 批 發 電 價 大 跌 , 最 低 位 唔 係 零 , 而 係 每 一 千 度 電 負 €100。 係 , 你 冇 睇 錯 , 係 負 數 , 即 是 如 果 你 要 供 電 , 你 仲 要 俾 錢 出 黎 , 不 過 唔 係 俾 用 戶 , 係 發 電 廠 俾 錢 電 網 咁 做 啫 。 點 解 會 咁 ? 詳 情 請 睇 Economist, 大 致 上 係 當 日 陽 光 普 照 , 吹 住 清 勁 風 , 太 陽 能 、 風 能 等 再 生 能 源 係 咁 開 , 發 緊 28.9GW既 電 力 (Power,功 率 ), 佔 整 體 一 半 以 上 。 不 過 當 日 係 星 期 日 , 電 力 需 求 低 , 成 個 電 網 當 時 只 能 頂 住 45GW嘅 電 力 , 如 果 唔 係 就 會 不 穩 定 。 去 到 最 高 時 已 經 超 越 51GW, 於 是 , 電 價 就 係 咁 跌 到 去 負 數 喇 。

喂 唔 係 喎 , 雖 然 太 陽 能 風 能 係 勁 開 , 都 係 超 過 一 半 啫 , 可 以 熄 左 其 他 電 廠 例 如 煤 炭 、 天 然 氣 電 廠 架 (德 國 核 電 廠 自 從 日 本 福 島 出 事 後 就 關 左 )。

其 實 好 多 發 電 廠 一 開 著 就 冇 預 你 熄 佢 , 就 算 要 熄 都 唔 係 咁 簡 單 , 咁 大 部 發 電 機 喎 。 我 記 得 香 港 有 間 電 力 公 司 為 左 唔 想 夜 晚 熄 機 , 又 唔 想 嘥 左 D電 , 有 諗 過 開 兩 個 水 塘 , 一 個 在 山 上 , 一 個 在 山 腳 , 如 果 電 力 需 求 少 時 , 開 水 泵 將 山 下 水 塘 嘅 水 泵 上 山 , 然 後 等 電 力 需 求 上 升 時 將 水 放 落 山 腳 , 用 水 力 發 電 。 咁 樣 將 水 泵 黎 泵 去 、 都 唔 有 幾 多 能 源 損 耗 , 唔 知 可 以 攞 翻 幾 多 電 。 不 過 , 一 間 電 廠 為 左 唔 想 熄 機 , 去 到 咁 盡 , 要 專 登 起 個 咁 嘅 系 統 , 可 想 而 知 , 熄 機 對 佢 地 黎 講 係 幾 咁 大 件 事 。 何 況 , 萬 一 熄 左 機 後 有 舊 雲 飄 過 , 太 陽 能 冇 電 , 火 力 發 電 廠 冇 咁 快 開 得 翻 過 喎 。

所 以 即 使 再 生 能 源 勁 發 電 , 火 力 發 電 廠 都 好 唔 願 熄 機 , 搞 到 電 價 變 負 數 。

# 香 港 家 居 環 境 適 合 使 用 太 陽 能 嗎 ?

講 到 再 生 能 源 , 我 都 有 一 邊 向 西 窗 , 每 逢 秋 冬 時 , 西 斜 到 冇 朋 友 , 次 次 行 鴨 寮 街 見 倒 太 陽 能 發 電 板 , 總 係 心 癢 難 擋 , 想 買 一 套 用 : 既 然 西 斜 , 就 用 佢 黎 發 電 。 雖 然 明 知 嘥 鬼 氣 , 但 係 行 左 幾 次 之 後 , 都 係 受 唔 住 誘 惑 , 卒 之 都 買 左 一 套 。

一 般 鋪 頭 都 會 推 介 你 買 三 樣 野 : 1. 太 陽 能 電 池 板 , 2.Solar Charger Controller, 3. 鉛 酸 電 池 。 太 陽 能 電 池 板 的 電 壓 可 高 達 20V, 如 果 直 駁 12V的 鉛 酸 電 池 會 損 害 電 池 壽 命 , 萬 一 過 度 充 電 , 可 能 有 爆 炸 的 危 險 , 所 以 一 定 要 有 一 個 Controller去 監 控 電 池 情 況 , 控 制 充 電 。 大 部 份 情 況 下 , 這 些 裝 置 都 是 在 無 人 看 管 下 運 作 的 , 一 定 要 注 意 安 全 。 點 解 係 鉛 酸 電 池 ? 因 為 此 乃 當 今 最 便 宜 的 儲 電 池 。 (MIT有 個 人 叫 Donald Sadoway 正 在 研 發 一 種 電 池 叫 Liquid Metals Battery, 不 過 還 未 商 業 化 , 要 耐 心 等 待 。 有 興 趣 可 以 上 Ted睇 睇 。
為 了 要 讓 家 中 電 器 都 可 以 用 儲 電 池 的 電 , 我 還 買 了 個 Inverter: 一 個 將 12V直 流 電 變 220V交 流 電 的 裝 置 。

好 ! 一 切 準 備 就 緒 , 到 底 Work唔 Work呢 ? 以 下 係 我 出 左 幾 身 汗 , 搞 完 一 大 輪 得 出 的 經 驗 , 同 大 家 分 享 。

– Work 係 Work, 不 過 , 用 太 陽 能 充 個 電 池 幾 日 , 先 至 夠 開 部 電 腦 幾 分 鐘 。 嘿 嘿 !

– Inverter 上 雖 然 有 USB接 口 , 提 供 了 5V的 供 電 , 但 是 不 可 以 用 黎 Charge iPhone。 因 為 Apple的 USB Charger除 左 pin 1,4要 有 電 外 , pin2,3要 有 特 定 的 電 壓 訊 號 ( e.g. Pin2 = 2.75V Pin 3= 2V, USB port current = 900mA), iPhone或 iPad才 會 知 道 可 以 用 幾 多 電 流 充 電 , 否 則 , 任 你 有 幾 多 電 流 可 以 供 應 , iPhone係 唔 會 開 始 充 電 的 。 而 偏 偏 呢 個 Inverter就 沒 有 呢 個 設 計 。 所 以 , 如 果 你 買 USB charger, 一 定 注 意 呢 一 點 。

– 可 以 買 汽 車 的 USB Charger, 將 12V直 降 到 USB的 5V。 因 為 汽 車 的 儲 電 池 都 係 12V的 。

– 成 套 太 陽 能 要 千 幾 兩 千 蚊 , 慳 左 嘅 電 費 夠 唔 夠 回 本 呢 ? 要 幾 耐 呢 ? 答 案 係 唔 得 嘅 。 因 為 淨 係 個 鉛 酸 電 池 都 已 經 係 一 個 黑 洞 。 根 據 手 上 的 Datasheet, 我 個 電 池 有 12AH, 每 充 一 次 電 再 放 曬 D電 , 電 池 容 量 就 會 減 少 。 二 百 次 後 , 電 池 容 量 就 會 剩 下 原 來 的 60%即 是 7.2AH。 之 後 可 以 再 用 幾 多 次 , Datasheet就 冇 講 , 不 過 睇 黎 都 會 好 快 打 柴 , 我 就 當 佢 可 以 用 多 二 百 次 。 個 電 池 嘅 一 生 , 可 以 儲 幾 多 電 呢 ?
12VX12AHX200+12VX12AHX60%X200
=28800+17280
=46080WH
=46.08度 電

如 果 電 池 每 次 只 放 電 30%, 電 池 壽 命 可 以 延 長 一 些 。 如 此 循 環 1200次 , 電 池 的 容 量 才 會 跌 到 其 原 本 的 60%, 往 後 會 點 都 係 冇 講 , 我 又 當 佢 可 以 用 多 1200次 後 打 柴

12VX12AHX30%X1200+12VX12AHX30%X1200X60%
=51840+31104
=82944WH
=82.9度 電

香 港 一 度 電 約 係 $1。 花 百 幾 蚊 買 個 電 池 , 原 來 儲 唔 倒 一 百 蚊 電 , 都 未 計 太 陽 能 電 池 板 的 成 本 。 唔 怪 得 之 前 電 力 公 司 唔 用 電 池 儲 起 過 多 的 電 能 啦 。

所 以 , 如 果 你 在 家 用 太 陽 能 要 慳 倒 錢 , 就 唔 好 用 儲 電 池 啦 , 有 電 就 用 左 佢 , 用 唔 著 時 就 情 願 倒 左 佢 , 因 為 儲 電 池 的 運 作 成 本 比 起 電 本 身 還 要 貴 。 亦 因 為 咁 , 我 地 會 見 倒 好 多 支 持 再 生 能 源 的 國 家 , 都 會 有 政 策 讓 再 生 能 源 享 有 上 電 網 的 優 先 權 。

Inverter 上 雖 然 有 USB接 口 , 提 供 了 5V的 供 電 , 但 是 不 可 以 用 黎 Charge iPhone。

Inverter 上 雖 然 有 USB接 口 , 提 供 了 5V的 供 電 , 但 是 不 可 以 用 黎 Charge iPhone。

Controller監 控 電 池 情 況 , 控 制 充 電 。

Controller監 控 電 池 情 況 , 控 制 充 電 。

This entry was posted in 認真玩樂. Bookmark the permalink.

Leave a Reply