善用保證續保條款 一

有 一 次 有 一 個 客 人 問 我 , 如 果 他 買 了 醫 療 保 險 後 , 多 次 住 院 索 償 , 保 險 公 司 會 否 不 肯 給 他 續 保 , 或 者 續 保 時 大 幅 增 加 保 費 趕 客 呢 ? 又 或 者 發 現 受 保 人 保 單 生 效 之 後 患 有 某 一 種 病 而 增 加 多 一 條 不 保 條 款 , 對 這 個 病 不 作 保 障 呢 ?

那 麼 , 你 就 要 注 意 自 己 的 保 單 是 否 有 保 證 續 保 這 個 條 文 了 。 有 了 這 個 條 款 , 就 算 你 年 年 都 不 幸 患 病 住 院 , ”Claim爆 曬 ”, 保 險 公 司 也 不 能 夠 不 接 受 客 人 續 保 , 或 者 針 對 客 人 加 保 費 , 亦 都 無 權 不 保 已 經 患 有 的 病 。 總 之 你 要 續 , 佢 就 一 定 俾 你 續 , 而 且 是 以 當 初 投 保 時 的 身 體 狀 況 來 保 你 。

其 實 絕 大 部 分 的 醫 療 保 險 都 是 有 這 個 條 款 的 , 但 是 好 多 人 都 會 無 啦 啦 自 動 放 棄 這 個 權 利 。 點 解 ? 遲 交 保 費 囉 ! 保 費 遲 到 , 張 單 斷 保 , 要 恢 復 張 保 單 , 就 要 重 新 核 保 。 到 時 就 要 以 你 要 求 恢 復 保 單 那 時 的 健 康 病 歷 作 準 。 保 單 生 效 期 間 所 claim過 的 病 就 大 有 可 能 唔 再 保 啦 。 如 果 到 另 外 一 家 保 險 公 司 投 保 呢 ? 埋 又 係 要 睇 過 曬 你 的 健 康 狀 況 。 情 形 也 是 一 樣 。

總 之 , 之 前 因 為 保 證 續 保 的 條 款 , 保 險 公 司 一 定 要 保 障 保 單 生 效 之 後 才 患 上 的 病 , 保 單 一 旦 斷 供 , 呢 個 條 款 就 無 用 武 之 地 。 我 見 過 有 一 次 , 支 票 在 最 後 一 天 才 交 寄 到 , 點 知 銀 碼 寫 錯 左 , 又 聯 絡 唔 倒 客 人 , 卒 之 都 係 斷 左 保 。 申 請 恢 復 保 單 時 , 如 果 要 驗 血 等 等 , 費 用 又 要 自 己 出 。 無 啦 啦 又 要 使 一 千 幾 百 , 都 莫 講 話 未 必 可 以 恢 復 保 單 。

其 實 , 今 曰 開 始 要 寫 的 並 非 想 叫 人 準 時 交 保 費 , 不 過 , 清 楚 表 達 我 跟 住 要 講 的 , 就 要 先 講 請 楚 「 保 證 續 保 」 有 幾 重 要 。

guranteedrenew

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply