你想買份意外保險呀?

意 外 保 險 聽 落 就 真 係 吸 引 喇 ! 投 保 手 續 簡 單 , 價 錢 相 宜 , 保 費 亦 都 唔 會 好 似 醫 療 保 險 、 人 壽 保 險 咁 , 隨 住 受 保 人 年 齡 增 加 而 上 調 。 至 於 保 障 方 面 就 真 係 多 囉 , 五 花 八 門 , 種 類 豐 富 , 大 至 死 亡 、 細 至 斷 了 一 節 手 指 都 有 得 賠 。 喜 歡 的 話 , 每 年 加 多 幾 百 元 , 仲 有 意 外 醫 療 保 障 , 意 外 受 傷 的 醫 療 開 支 都 有 得 賠 , 就 連 跌 打 都 得 架 。 如 果 因 為 意 外 暫 時 開 唔 倒 工 , 每 星 期 仲 有 生 活 津 貼 添 !

不 過 , 意 外 保 險 是 我 最 少 建 議 客 人 買 的 一 種 保 險 。 因 為 , 聽 落 好 似 乜 都 保 , 但 係 " 意 外 " 呢 兩 個 字 就 暗 藏 玄 機 : 無 論 保 障 內 容 有 幾 多 , 保 障 金 額 有 幾 大 , 要 有 得 賠 , 一 定 要 係 因 意 外 而 引 致 的 。 咁 樣 , 什 麼 才 算 意 外 呢 ?

如 果 一 個 人 突 然 急 性 肝 炎 死 咗 , 肯 定 會 令 人 感 到 很 意 外 , 但 是 , 意 外 保 險 就 一 定 無 得 賠 , 因 為 因 疾 病 而 死 係 唔 包 的 。 原 來 保 單 中 所 謂 的 " 意 外 " , 意 思 除 了 是 要 " 不 可 預 見 " 、 " 不 可 預 料 " 外 , 還 要 是 引 致 " 損 傷 " (injury)的 , 一 般 而 言 都 要 有 可 以 看 見 的 外 來 撞 擊 。 例 如 , 交 通 意 外 被 車 撞 傷 , 就 是 其 中 一 種 保 單 所 指 的 意 外 。 而 且 , 即 使 符 合 這 一 " 意 外 " 的 定 義 , 還 要 看 看 是 否 保 單 所 列 的 不 受 保 障 項 目 , 如 刑 事 行 為 、 濫 用 酒 精 或 藥 物 、 戰 爭 、 參 與 危 險 活 動 等 等 。

的 而 且 確 , 諗 起 保 險 , 往 往 就 會 聯 想 到 意 外 , 但 係 , 千 萬 唔 好 諗 住 買 咗 意 外 保 險 , 就 等 於 有 能 力 應 付 生 活 裡 面 的 所 有 " 意 外 " 。

我 想 話 , 有 事 突 然 要 住 醫 院 , 無 論 是 否 意 外 引 致 , 出 院 時 都 是 要 俾 錢 的 。 醫 療 保 險 就 可 以 同 時 保 障 意 外 受 傷 或 因 病 住 院 所 需 的 治 療 費 用 , 意 外 保 險 呢 ? 唔 使 我 講 你 都 識 答 。

大 吉 利 是 , 如 果 我 突 然 死 左 , 無 論 點 樣 死 , 係 唔 係 意 外 , 孤 兒 仔 乸 都 是 要 開 飯 的 。 意 外 保 險 只 限 在 屬 於 " 意 外 " 的 情 況 下 才 有 得 賠 , 而 人 壽 保 險 就 " 點 死 都 得 " , 保 單 生 效 一 年 或 兩 年 後 , 甚 至 連 自 殺 都 賠 , 你 覺 得 那 一 種 更 " 保 險 " 些 ?

因 為 一 定 要 是 意 外 才 有 得 賠 , 所 以 意 外 保 險 作 為 附 加 保 障 還 可 以 。 但 是 千 萬 不 能 夠 用 來 代 替 人 壽 保 險 及 醫 療 保 險 。 如 果 budget有 限 , 又 想 保 障 家 人 , 我 寧 願 買 一 份 細 保 額 的 人 壽 保 險 , 那 麼 即 使 天 有 不 測 , 我 雙 腳 一 伸 前 , 至 少 可 以 確 信 份 人 壽 保 險 是 有 得 賠 的 , 而 我 一 家 大 細 亦 無 需 等 法 官 判 我 是 否 死 於 意 外 才 有 錢 收 , 我 都 可 以 死 得 瞑 目 。

之 前 有 公 司 推 出 意 外 住 院 現 金 , 話 有 幾 好 、 有 幾 好 , 咁 睇 完 我 呢 篇 文 章 之 後 , 你 大 概 都 可 以 知 道 意 外 住 院 現 金 和 住 院 現 金 的 分 別 了 。 日 後 見 到 " 意 外 " 兩 個 字 , 就 要 睇 清 楚 喇 。

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply