人生的電量焦慮

有 一 次 , 要 到 東 京 旅 行 , 到 旅 行 社 買 了 自 由 行 套 餐 後 , 發 現 原 來 可 以 租 用 一 個 流 動 Router, 可 以 在 日 本 享 用 無 限 的 隨 身 寬 頻 。 充 電 一 次 可 以 用 四 小 時 , 都 夠 日 常 的 通 訊 , Facebook, 地 圖 。 用 完 後 , 發 現 自 己 蠢 左 。 唔 係 話 接 收 不 良 , 亦 都 唔 係 有 其 他 隱 藏 的 附 加 費 。 而 係 , 自 己 雖 然 成 日 都 想 上 網 , 但 是 也 沒 有 用 盡 四 小 時 電 量 , 用 左 兩 個 多 小 時 的 電 量 後 就 唔 敢 再 用 。 何 解 ? 第 一 : 可 能 自 己 會 想 行 多 一 陣 街 , 沒 那 麼 快 回 酒 店 充 電 , 無 可 能 用 到 一 滴 都 不 剩 。 第 二 : 自 己 可 能 會 迷 路 , 需 要 查 地 圖 , 又 或 者 有 其 他 緊 急 的 事 情 , 必 須 要 上 網 。 於 是 , 四 小 時 的 電 量 其 實 只 可 以 用 兩 個 幾 小 時 , 因 為 要 留 起 一 小 時 的 電 來 作 緊 急 用 途 。

講 到 呢 度 , 讀 者 們 應 該 知 道 我 又 會 講 保 險 了 。

我 們 賣 保 險 的 , 經 常 都 會 同 客 戶 討 論 退 休 的 計 畫 , 都 會 問 要 留 起 幾 多 錢 退 休 用 。 少 少 地 就 話 幾 百 萬 , 有 時 就 會 計 倒 話 幾 千 萬 , 當 然 也 會 有 更 豪 的 。 但 是 , 無 論 條 數 有 幾 大 , 都 會 面 臨 我 之 前 所 說 的 " 電 量 " 問 題 : 你 係 會 唔 敢 用 完 退 休 儲 備 的 。 因 為 , 第 一 : 怕 太 長 命 , 使 曬 錢 都 未 死 得 。 第 二 : 怕 唔 知 幾 時 會 生 病 , 或 者 有 其 他 突 發 開 支 。 於 是 , 辛 辛 苦 苦 儲 起 的 錢 都 唔 敢 用 。 例 如 , 一 個 人 留 起 一 千 萬 作 退 休 用 , 少 少 地 , 都 會 預 留 二 百 萬 , 萬 一 有 咩 大 病 時 用 。 呢 二 百 萬 就 咁 就 責 住 左 唔 用 得 。

咁 顏 經 紀 有 咩 好 介 紹 呢 ?

買 份 終 身 危 疾 保 險 啦 。 嗱 ! 假 設 一 個 三 十 多 歲 的 人 , 買 份 二 百 萬 的 終 身 危 疾 保 險 , 保 費 每 年 三 萬 九 , 供 二 十 五 年 , 總 數 約 九 十 七 萬 ( 我 唔 開 邊 間 保 險 公 司 名 , 總 之 係 一 間 大 公 司 啦 ) 。 如 果 俾 左 一 年 錢 就 要 claim, 賠 率 最 高 , 一 賠 五 十 一 。 如 果 二 十 五 年 後 , 供 完 份 單 才 有 事 , 賠 率 較 低 , 保 障 加 紅 利 都 有 一 賠 兩 倍 半 。 往 後 賠 率 會 回 升 , 因 為 保 險 公 司 會 繼 續 派 息 。 即 是 說 , 你 每 俾 一 元 , 可 獲 的 賠 償 將 會 介 乎 2.5至 51之 間 。

唔 係 喎 顏 經 紀 , 保 險 喎 , 有 事 先 至 有 得 賠 架 , 唔 會 變 成 美 國 總 統 府 , 白 供 既 咩 ?

都 話 係 終 身 危 疾 囉 , 保 到 你 一 百 歲 。 一 百 歲 之 前 中 危 疾 就 固 然 有 錢 俾 你 醫 病 , 如 果 唔 中 危 疾 就 死 咗 , 都 會 賠 錢 俾 你 家 人 。 咁 如 果 真 係 壽 比 南 山 , 過 埋 一 百 歲 呢 ? 到 時 張 單 就 " 熟 " 咗 , 可 以 收 取 全 數 保 額 ( 假 設 你 從 未 claim過 ) 。 可 以 話 係 賠 梗 既 。

唔 係 喎 顏 經 紀 , 講 咁 多 , 同 之 前 的 退 休 問 題 、 " 電 量 " 問 題 , 有 咩 關 係 呢 ?

之 前 講 到 退 休 時 要 預 留 一 筆 錢 應 急 , 萬 一 有 咩 大 病 時 用 。 你 後 生 時 用 唔 著 既 危 疾 單 , 到 老 來 唔 會 嘥 。 呢 份 終 身 危 疾 單 受 保 人 一 旦 證 實 有 事 , 即 俾 筆 現 金 (pay upon diagnose), 點 用 都 得 , 唔 使 實 報 實 銷 ( pay upon expenses), 你 手 上 的 其 他 現 金 同 資 產 就 可 以 自 由 運 用 了 。 你 雖 然 供 咗 一 筆 錢 在 保 險 公 司 , 責 住 左 , 但 呢 一 筆 錢 有 槓 桿 , 同 一 目 的 , 如 果 放 在 銀 行 就 要 責 住 二 百 萬 , 放 在 保 險 公 司 就 責 少 一 半 有 多 , 可 以 放 生 左 其 他 錢 。 即 是 , 原 本 四 小 時 的 電 量 , 需 要 預 留 一 個 多 小 時 作 緊 急 用 途 , 現 在 只 需 預 留 半 小 時 , 而 且 用 來 看 地 圖 的 話 , 還 可 以 當 一 個 小 時 用 ! 其 他 果 三 個 半 小 時 電 量 , 仲 唔 可 以 盡 情 用 曬 佢 ?

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply