一張”大”保單

上 星 期 在 家 中 吃 午 飯 , 剛 好 家 中 兩 老 正 在 看 那 個 奄 奄 一 息 的 電 視 台 , 正 重 播 一 齣 電 視 劇 。 劇 中 一 名 保 險 公 司 老 闆 正 在 和 一 名 大 agent慶 祝 拉 了 一 個 富 商 做 客 人 , 簽 了 張 巨 額 保 單 。 可 惜 , 鏡 頭 一 轉 , 那 位 富 商 所 乘 坐 的 飛 機 " 遇 到 氣 流 在 空 中 爆 炸 " , 保 險 公 司 即 時 面 臨 要 賠 償 一 億 元 的 " 危 機 " 。 老 闆 和 那 個 agent立 即 商 討 對 策 。 老 闆 十 分 擔 心 , 因 為 過 兩 天 就 要 公 布 業 績 , 擔 心 公 司 股 價 會 因 此 而 下 挫 。 大 agent說 , 那 個 富 商 簽 完 份 保 險 後 即 時 上 機 , 身 上 有 關 保 險 的 文 件 會 隨 飛 機 毀 滅 。 於 是 保 險 公 司 老 闆 和 agent決 定 到 核 保 部 取 回 文 件 , 避 免 賠 償 一 億 元 ……

這 個 情 節 實 在 太 匪 夷 所 思 。

第 一 , 作 為 一 個 保 險 公 司 agent, 簽 咗 張 大 單 , 最 想 的 是 張 單 盡 快 批 出 , 因 為 一 日 唔 批 , 一 日 就 沒 有 佣 金 袋 落 袋 。 至 於 如 果 個 客 不 幸 一 買 即 出 事 , 錢 是 保 險 公 司 賠 , 唔 關 個 agent事 , 佣 金 照 出 , 公 司 亦 不 會 因 此 而 有 什 麼 懲 罰 的 機 制 。 當 然 , 一 旦 受 保 人 死 咗 , 保 單 賠 咗 錢 , 就 代 表 大 家 再 無 瓜 葛 , 第 二 年 不 需 要 續 保 , 續 保 的 佣 金 也 就 沒 有 了 , 但 是 無 論 如 何 , 第 一 年 的 保 金 已 經 袋 袋 平 安 。 如 果 老 闆 因 為 唔 想 賠 償 而 叫 agent想 辦 法 阻 止 張 保 單 的 批 核 , agent真 係 睬 你 都 傻 ! 張 大 單 唔 批 , 邊 個 俾 番 佣 金 我 ? 年 尾 花 紅 邊 個 計 俾 我 ? 還 有 Travel Incentives, MDRT的 年 會 呢 ? 要 跑 數 架 !

第 二 , 打 開 股 票 報 價 機 , 隨 便 一 間 人 壽 保 險 公 司 的 市 值 , 閒 閒 地 都 有 幾 百 億 , 股 東 應 佔 溢 利 都 有 幾 十 億 , 總 資 產 都 有 幾 千 億 。 要 賠 償 一 億 , 真 係 雞 碎 咁 多 。 當 你 呢 一 筆 錢 全 部 要 由 股 東 承 受 , 該 年 股 東 溢 利 都 係 少 左 3%, 何 況 保 險 公 司 遇 到 大 額 的 保 單 , 都 會 找 ”再 保 險 公 司 ( reinsurer)”承 保 , 有 事 都 不 用 一 家 保 險 公 司 獨 力 賠 償 。 為 咗 區 區 一 億 碎 紙 去 阻 止 保 單 批 核 ? 俾 人 知 道 你 咁 做 生 意 法 , 以 後 成 盤 生 意 都 唔 使 做 。

第 三 , ”過 兩 天 ”所 要 公 布 的 業 績 是 上 一 期 的 業 績 , 呢 一 億 賠 償 是 不 會 反 映 出 來 的 , 使 唔 使 咁 熬 底 ?

“聽 古 唔 好 駁 古 ”, 大 家 都 知 道 電 視 劇 的 情 節 大 都 不 合 情 理 , 本 來 睇 完 就 算 啦 。 不 過 朋 友 聽 完 我 講 後 竟 然 覺 得 很 有 趣 , 那 麼 , 在 此 一 寫 , 讓 大 家 多 了 解 我 們 這 個 行 業 吧 。

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply