志強和小麗的故事(二)

上 回 講 到 志 強 和 小 麗 在 他 們 的 BB家 寶 出 世 時 已 經 計 劃 開 始 幫 他 供 儲 蓄 保 險 , 讓 他 在 讀 大 學 時 有 一 筆 可 以 用 。 但 家 寶 如 果 沒 有 足 夠 的 理 財 教 育 , 把 一 大 筆 錢 交 到 他 手 上 , 就 會 白 費 心 機 。

結 局 三
志 強 和 小 麗 找 顏 經 紀 為 家 寶 開 始 一 份 儲 蓄 保 單 時 , 顏 經 紀 說 : 「 請 別 把 所 有 的 注 意 都 放 在 家 寶 身 上 啊 , 你 們 各 自 的 保 障 也 很 重 要 呀 。 其 實 如 果 有 咩 事 , 唔 單 止 要 確 保 有 錢 交 學 費 , 還 有 其 他 東 西 要 " 確 保 ”的 。 請 問 你 們 上 次 攞 份 保 單 出 黎 睇 係 咩 時 候 呢 ? 」

志 強 和 小 麗 互 望 一 眼 , 心 想 : 「 其 實 我 地 都 係 想 買 張 儲 蓄 單 , 如 果 又 要 買 埋 其 他 保 障 , 又 要 撥 多 一 筆 錢 出 黎 呀 ? 」 志 強 說 : 「 上 次 睇 翻 保 單 是 兩 年 前 的 事 了 , 當 時 計 過 保 障 還 可 以 。 」 「 而 家 BB出 世 , 使 費 多 左 好 多 , 又 要 供 樓 , 水 電 煤 , 學 費 交 通 費 , 將 來 又 有 很 多 興 趣 班 , 樣 樣 都 要 錢 , 我 睇 都 好 難 再 撥 一 筆 錢 出 黎 , 買 齊 所 有 保 險 了 。 」

顏 經 紀 說 : 「 係 呀 , 保 險 邊 有 得 買 齊 㗎 。 作 為 顧 問 的 我 , 就 係 要 幫 客 人 將 有 限 既 資 源 , 發 揮 最 大 的 效 用 。 家 寶 出 世 後 你 們 兩 入 的 負 擔 固 然 是 大 了 , 但 是 兩 位 如 果 是 但 一 個 有 咩 事 , 留 下 了 另 一 個 的 負 擔 豈 不 是 更 大 ? 」 顏 經 紀 停 一 停 後 繼 續 說 : 「 如 果 我 有 一 個 方 法 , 令 到 你 們 每 個 月 付 出 的 這 一 筆 錢 發 揮 更 大 作 用 , 你 們 有 興 趣 了 解 嗎 ? 」 小 麗 說 : 「 即 管 講 黎 聽 聽 。 」
「 方 法 十 分 之 簡 單 , 」 顏 經 紀 一 路 笑 著 說 , 「 志 強 是 家 中 的 主 要 經 濟 支 柱 吧 。 我 們 就 用 他 的 名 義 來 開 始 一 份 儲 蓄 人 壽 保 單 。 我 們 可 以 將 供 款 期 設 定 為 十 五 年 , 早 些 供 完 , 早 些 享 受 複 利 效 應 , 到 家 寶 大 個 時 , 一 樣 可 以 儲 倒 錢 , 回 報 亦 唔 差 ; 萬 一 有 咩 事 , 就 可 以 賠 一 大 筆 錢 , 解 決 兩 人 的 生 活 費 用 。 使 一 筆 錢 有 兩 個 作 用 , 這 個 安 排 是 否 好 些 ? 」

志 強 聽 後 說 : 「 這 的 確 是 一 個 好 安 排 , 但 是 , 聽 講 小 朋 友 買 保 單 由 於 年 紀 細 , 買 報 率 會 好 少 少 的 。 」

顏 經 紀 說 : 「 的 而 且 確 係 。 但 是 , 你 認 同 剛 才 所 講 , 要 為 小 麗 及 家 寶 提 供 一 些 保 障 嗎 ? 如 果 係 的 話 , 你 幫 家 寶 買 完 , 又 要 另 外 撥 一 筆 錢 黎 自 己 買 一 份 , 使 費 更 大 。 你 又 不 是 七 老 八 十 , 回 報 率 不 會 相 差 得 遠 的 。 而 且 , 到 時 如 果 家 寶 獲 得 獎 學 金 或 者 你 有 大 量 的 現 金 , 你 就 不 用 提 取 了 張 保 單 的 錢 , 繼 續 讓 佢 滾 存 , 利 疊 利 , 夠 和 味 。 第 二 時 家 寶 買 樓 可 以 幫 補 首 期 , 或 者 想 得 遠 些 自 已 退 休 多 一 筆 金 , 等 家 寶 負 擔 少 一 些 。 靈 活 好 多 ! 」

「 如 果 提 取 保 單 內 的 錢 , 咁 有 事 時 還 有 沒 有 得 賠 ? 」 小 麗 問

「 如 果 你 將 保 單 內 的 錢 全 部 提 取 , 就 等 同 取 消 保 單 了 。 」 顏 經 紀 說

「 咁 到 時 如 果 真 係 要 用 筆 錢 黎 交 學 費 埋 沒 有 保 障 ? 」

「 買 呢 張 單 都 係 因 為 家 寶 細 個 要 人 養 , 解 決 了 大 學 教 育 , 他 都 應 該 要 自 立 , 什 至 要 開 始 照 顧 你 們 吧 。 到 那 個 時 候 , 這 張 保 單 的 人 壽 保 障 就 不 再 那 麼 重 要 了 。 」

志 強 和 小 麗 不 禁 說 : 「 又 係 喎 ! 顏 經 紀 果 然 是 處 處 為 客 人 著 想 的 好 保 險 顧 問 , 又 夠 專 業 。 」

「 咁 介 紹 多 幾 個 客 人 給 我 , 讓 多 些 人 得 益 啦 。 」

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply