住院現金

很 多 人 都 會 有 「 住 院 現 金 」 保 障 。 有 些 是 人 壽 保 單 內 的 附 加 保 障 , 有 些 是 信 用 咭 或 銀 行 打 電 話 推 廣 給 你 時 一 個 唔 小 心 而 買 的 。

「 住 院 現 金 」 不 用 實 報 實 銷 , 只 要 住 過 一 日 醫 院 , 就 可 獲 一 個 固 定 金 額 的 賠 償 。 通 常 是 數 百 元 至 一 千 元 。 不 論 你 住 政 府 醫 院 或 私 家 醫 院 , 有 沒 有 其 他 保 險 , 均 可 獲 賠 償 。 住 院 日 數 越 多 , 可 獲 賠 償 越 多 。 住 足 一 個 月 , 可 獲 數 萬 元 。 聽 落 都 幾 吸 引 。

不 過 , 我 們 住 院 , 一 般 都 是 一 日 起 兩 日 止 。 住 政 府 醫 院 的 可 要 注 意 了 , 住 院 索 償 表 格 一 般 分 兩 部 份 , 第 一 部 份 由 受 保 人 自 行 填 寫 , 第 二 部 份 由 主 診 醫 生 填 寫 。 私 家 醫 生 一 般 都 很 樂 意 去 做 , 政 府 醫 院 的 醫 生 卻 沒 有 義 務 為 我 們 填 表 。 我 們 需 要 另 外 向 醫 院 申 請 , 收 費 七 百 多 元 。

聰 明 的 你 現 在 應 該 會 立 即 想 到 了 吧 ! 如 果 我 們 只 住 一 天 醫 院 , 花 七 百 多 元 去 申 請 一 個 幾 百 至 一 千 的 賠 償 ? 有 意 義 嗎 ?

遇 著 這 個 情 況 , 在 出 院 交 錢 前 記 得 問 醫 院 取 「 出 院 紙 」 (Discharge Slip), 「 出 院 紙 」 上 印 有 你 什 麼 病 入 院 及 接 受 過 的 治 療 。 「 出 院 紙 」 唔 同 收 據 , 收 據 你 唔 出 聲 佢 都 會 印 俾 你 , 「 出 院 紙 」 要 你 開 口 才 會 有 , 千 祈 唔 好 以 為 印 張 紙 給 你 就 是 「 出 院 紙 」 。 如 果 你 出 院 後 才 要 求 要 「 出 院 紙 」 , 則 需 要 付 費 。

有 了 「 出 院 紙 」 後 , 一 般 情 況 下 保 險 公 司 都 會 免 除 醫 生 填 寫 索 償 表 格 第 二 部 份 的 要 求 。 但 是 , 如 果 住 院 日 數 比 較 多 , 或 者 「 出 院 紙 」 所 顯 示 的 病 可 能 和 不 保 條 款 有 關 , 例 如 妊 娠 、 整 容 等 等 , 保 險 公 司 就 可 能 需 要 弄 清 楚 , 而 不 寬 免 索 償 人 找 醫 生 填 寫 第 二 部 份 的 責 任 了 。

總 之 , 出 院 前 開 口 問 醫 院 取 出 院 紙 , 就 可 以 省 卻 很 多 麻 煩 和 金 錢 了 。

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply